Het werk van.. Verhalen

De Dakdokters

27 juli 2017

Grauwe en zwarte daken, de verteerde rokerslongen van de stad? De Dakdokters vinden van wel! De deprimerende bitumendaken zorgen voor hittestress in en om het gebouw. Om deze verteerde longen om te toveren tot gezonde longen, startte Friso Klapwijk 7 jaar geleden met twee compagnons De Dakdokters. Zij maken de stad een stukje gezonder door daken een groene metamorfose te geven. Zo kregen ze de vraag van Hotel Casa in Amsterdam om het grind-dak om te toveren tot een groene rooftopbar. Dat werd letterlijk en figuurlijk een groen hoogstandje..


Op het dak van Hotel Casa lag voornamelijk grind, niet bepaald het pronkstuk van het hotel te noemen. Daar moest verandering in komen. Het originele idee was een daktuin voor de hotelgasten, maar het ontwerp veranderde gaandeweg in een van de leukste groene hotspots waar heel Amsterdam graag vertoeft.

Het terras is opgebouwd uit een zwevende constructie, dit biedt de mogelijkheid te spelen met hoogteverschillen en gezellige zitplekken te creëren. Neem je plaats op een van de stoelen of bankjes, dan zit je lekker tussen de vele planten. Die planten staan daar niet alleen mooi te zijn, maar kun je ook zomaar terugvinden op je bord. Vers van het dak! De Dakdokters handtekening wordt gevormd door het gebruik van veel natuurlijke materialen en het optimaal benutten van iedere ruimte.

De inspiratie komt van verschillende kanten. Als het gaat om op een inspirerende manier de natuur op te nemen in gebouwen, dan staat de Oostenrijkse architect Hundertwasser op nummer één. Op het gebied van groots denken en het systeem veranderen zijn Gunther Pauli en Elon Musk grote voorbeelden. Maar ook het aanstekelijk positivisme van de helaas overleden Wubbo Ockels inspireert Klapwijk om samen met de opdrachtgever, en zijn team van Dakdokters (projectleiders, architecten, bouwkundig tekenaars, timmerlieden en hoveniers) de mooiste daktuinen van Nederland aan te leggen. En dat gaat ze zeer goed af!

8 redenen waarom jij een daktuin moet nemen:

• Meer biodiversiteit in de stad;
• Minder hittestress in de zomer;
• Koeling van je eigen dak en de verdieping eronder;
• Een langere levensduur van het dak;
• Voor het bufferen van regenwater;
• CO2 en fijnstof filtering;
• Groen en begroeide daken kunnen stress en depressies verminderen;
• En natuurlijk omdat het er zoveel mooier uitziet dan een zwart dak.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

negen − vier =