Groen & gezondheid Wat te doen met groen

Geef je planten een goede start

3 januari 2018

Je hebt jezelf ongetwijfeld voorgenomen om het jaar fris en gezond te beginnen. Maar heb je ook nagedacht over je planten? Verzorg ze ook in 2018 met liefde en aandacht. En als je je aan het volgende stappenplan houdt, dan krijg je er een hoop voor terug; een gelukkige plant, betekent een gezonde leefomgeving. Happy green 2018!

1. Past ‘ie nog?

Kijk eens goed naar je plant. Barst ‘ie uit de pot of ziet ‘ie er een beetje slapjes uit? Verplant hem dan naar een grotere pot. De regel: de pot mag niet groter zijn dan 1 vuist ten opzichte van de huidige.

2. Pas op met water

Wist je dat het meestal beter is om planten lauw water te geven? Over het algemeen geldt de regel: geef pas water als de grond droog aanvoelt. Hoe je dat weet? Steek je vinger in de grond, blijft er geen aarde aan plakken? Dan is het tijd voor een gietbeurt, meestal zo’n 1 keer per week. Let op: dit geldt uiteraard niet voor alle planten. Op sites als www.mooiwatplantendoen.nl vind je verzorgingstips van bijna alle soorten.

3. Geef voeding

Bij de start van het groeiseizoen, vanaf maart tot en met oktober, hebben veel groene kamerplanten wat voeding nodig om de groei te bevorderen. Er bestaan verschillende soorten voeding in de vorm van kunstmest: vloeibaar, korrels of staafjes. Geef nooit meer dan op de verpakking vermeld staat. Je vindt plantenvoeding onder andere in tuincentra. Vraag een medewerker om hulp als je er niet uitkomt.

4. Check de standplaats

Planten kunnen slecht tegen tocht of een verwarming. Check altijd even de wensen van de plant met betrekking tot hoeveelheid licht. Via Google kom je vaak een heel eind.

5. Pleeg onderhoud

Knip uitgebloeide bloemen uit de plant, dit stimuleert groei. Ook slappe, sterk verkleurde bladeren kun je beter verwijderen. Dan hoeft de plant geen energie te steken in blad dat het toch al niet zo lekker doet!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

9 − drie =